партнери
.
.
.
.

Соли за саламурење на месото

 

Солите за саламурење на месото се најважниот додаток во производството на месни производи.

 

Се испорачуваат во облик на фини бели кристалчиња и се лесно топиви во вода.

 

Покрај своите исклучително конзервирачки својства, заради инхибиција на растење на разни видови бактерии, како што се: салмонели, стафилококи, листерии, клостридии, како и посебно видот на clostridium botulinum, влијаат и на постигнување пожелна стабилна боја, типичен вкус и мирис на саламурените производи, како и на смалување на оксидациските промени на мастите.

 

Име на производот

Основен состав

Дозирање

НИТРИТНА СОЛ

Кујнска сол, натриум нитрит (0,6%)

1,6 - 2,5%

СОЛ ПЛУС

Кујнска сол, натриум нитрит (0,9%)

1,0 - 2,0%

ЕКСТРА СОЛ

Кујнска сол, шеќери, антиоксидант, натриум нитрит (0,4%)

1,5 - 2,0%

АРОМАТИЗИРАНА КУЈНСКА СОЛ

Кујнска сол, арома од сушено месо на база на природни ароматични компоненти

2,5 - 4,0%