партнери
.
.
.
.

Calcium

 

ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА

 

СО ВКУС НА ПОРТОКАЛ

СО КАЛЦИУМ

 

ШУМЛИВИ ТАБЛЕТИ СО ШЕЌЕР И ЗАСЛАДУВАЧ

 

20 ТАБЛЕТИ

Нето тежина: е 80 g

 

хранливи вредности за 100 g

Енергетска содржина:                         784 kJ (188 kcal)

Протеини:                                                           0 g

Јаглехидрати:                                                    10 g

Масти:                                                                 0 g

витамински вредности               за 100 g                   за 3 таблети

Калциум (mg)                             7750 (969*)                    930 (116*)

* % од препорачаната дневна доза

 

Состојки:

киселина (лимонска киселина), калциум карбонат, регулатор на киселоста (натриум хидроген карбонат), шеќер, арома, засладувач (аспартам*), боја (темножолта FCF).

* Содржи состојки од фенил-аланин.

 

Упатство:

се раствора 1 таблета во чаша вода (200 ml) и се добива напиток со вкус на портокал, којшто ја обезбедува препорачаната дневна доза на калциум во согласност со вредностите напишани во табелата погоре. Препорачана доза: 3 таблети дневно.

 

Препорачано како додаток во исхраната:

-         во случај на исхрана со недостаток на калциум

-         за време на растење

-         за постари лица

Калциумот е особено важен за забите и коските.

 

Да не се пречекорува препорачаната дневна доза! Додатоците во исхраната не треба да се употребуваат наместо диета!